Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ochrana zraniteľných v čase asistovaného sčítania

Ochrana zraniteľných v čase asistovaného sčítania obyvateľov 2021

 

Ministerstvo vnútra SR vníma sčítanie obyvateľov ako veľkú výzvu pre všetkých občanov Slovenska. Pred časom bola ukončená on-line fáza a plynule prechádzame k možnosti asistovaného sčítania. Táto situácia však vytvára priestor pre podvodníkov, preto  ministerstvo vnútra v spolupráci so Štatistickým úradom SR spúšťa rozsiahlu informačnú kampaň.

Informačnou kampaňou chceme spolu s hlavným organizátorom sčítania obyvateľov, Štatistickým úradom SR, a partnermi, ochrániť najzraniteľnejšie skupiny občanov SR (najmä ťažko chorí, imobilní, zdravotne postihnutí a aj mnohí seniori). Odbor prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR pracoval intenzívne niekoľko týždňov na informačných materiáloch s radami, odporúčaniami a postupmi pre tých, ktorých sa asistované sčítanie týka. Pripravili sme leták, ktorý je vyhotovený v slovenskom, maďarskom a rómskom jazyku a štvrtá verzia je zjednodušená, tzv. ľahko čitateľná (minimalizácia textu, obrazové inštrukcie). K dispozícii je tiež inštruktážne video pre nepočujúcich obsahujúce titulky.       

„Keďže sme v praxi zažili mnoho podvodných praktík najmä vo vzťahu k seniorom, asistované sčítanie môžu opäť využiť podvodníci vydávajúci sa za mobilných sčítacích asistentov. Preto som rád, že sme so Štatistickým úradom a ďalšími partnermi spojili sily. Vďaka včas poskytnutým informáciám môžeme ochrániť našich občanov pred prípadnými podvodníkmi,“ zdôraznil minister vnútra SR Roman Mikulec.            

Niekoľko pokusov o podvod bolo zaznamenaných už v priebehu on-line sčítania. V regiónoch sa vyskytli falošní sčítací asistenti, ktorí ušli akonáhle chceli občania privolať políciu. Objavili sa napríklad v obciach na Záhorí a zaznamenali ich aj v Bánovciach nad Bebravou. Občanom, ktorí sa stanú obeťami trestného činu, odporúčame okrem kontaktovania polície, aby sa obrátili aj na informačné kancelárie pre obete trestných činov (IK) zriadené v každom krajskom meste na Slovensku, kde im pracovníci poskytnú základné informácie a usmernenie.

Partneri:

  • Združenie miest a obcí Slovenska
  • Únia miest Slovenska
  • Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím
  • Rada vlády SR pre práva seniorov (Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR)

Príloha obsahuje:

  • informačný materiál s radami a odporúčaniami k asistovanému sčítaniu
  • kontakty na IK/letáky
  • štatistické údaje o obetiach kriminality od r. 2016 do r. 2020
  • odporúčania a rady „COVID-19 leták“

 

Informácie o možnostiach pomoci, prevencii kriminality a kontakty na IK nájdete na:

Užitočný kontakt:

Fórum pre pomoc staršímwww.forumseniorov.sk, prevádzkuje bezplatné poradenské centrum a krízovú Senior linku 0800 172

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
covid_sk Veľkosť: 168.1 kB Formát: jpg Dátum: 30.4.2021
OTC_mapa_ikony_SK Veľkosť: 832.5 kB Formát: jpg Dátum: 30.4.2021
OPK vizuál_seniori Veľkosť: 3.61 MB Formát: jpg Dátum: 30.4.2021
MINV SODB A4 scitanie SK Veľkosť: 388.4 kB Formát: pdf Dátum: 30.4.2021

Video