Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Usmernenie od Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (Mor včelieho plodu)

SÚBOR
Dátum: 06.02.2023
Autor: Obec Jabloňovce
Usmernenie od Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (Mor včelieho plodu)

Usmernenie k odberu, zasielaniu a vyšetreniu vzoriek meliva na prítomnosť spór Paenibacillus larvae (Mor včelieho plodu)

V súvislosti s rozšírením rozsahu diagnostických akcií v Pláne veterinárnej prevencie a ochrany štátneho územia Slovenskej republiky na rok 2023 o vyšetrenie meliva u včelárov, u ktorých v predchádzajúcom roku bolo zrušené ohnisko alebo ochranné pásmo (ďalej len včelári z rizikových oblastí), zasiela Regionálna veterinárna a potravinová správa Levice usmernenie s nasledujúcim informáciami a pokynmi:


Na vyšetrenie je potrebné odoslať zmesné vzorky meliva od všetkých včelárov, ktorých včelstvá sa nachádzajú v ohnisku alebo ochrannom pásme moru včelieho plodu, ktoré boli v roku 2022 zrušené, to znamená z rizikových oblastí. Melivo musí byť pred odoslaním vysušené, bez zvyškov tiel včiel a v minimálnom množstve 5 g/1 zmesná vzorka. Jedna zmesná vzorka môže byť pripravená maximálne z 25 včelstiev.
Vzorkovnice musia byť označené registračným číslom chovu a počtom úľov a doručené na RVPS Levice osobne, alebo prostredníctvom asistentov úradného veterinárneho lekára.
Zároveň každú vzorku musí sprevádzať žiadanka na laboratórne vyšetrenie.
Vzorkovnice na melivo si môžete vyzdvihnúť na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe Levice, alebo u asistentov, ktorí u Vás vykonávali v minulom roku prehliadky.


Spôsob úhrady za vyšetrenie :

  • majiteľ - pre meliva od chovateľov matiek/kočujúcich včelstiev (pokiaľ sa nejedná o nasledujúci rok po zrušení ohniska alebo ochranného pásma)
    ŠVPS - pre meliva z rizikových oblastí

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
RVPS - usmernenie melivo-obce Veľkosť: 341.9 kB Formát: pdf Dátum: 6.2.2023

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.