Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V súvislosti so šírením afrického moru ošípaných platí mimoriadne núdzové opatrenie

GALÉRIA SÚBOR
Dátum: 09.08.2021
Autor: Obec Jabloňovce
V súvislosti so šírením afrického moru ošípaných platí mimoriadne núdzové opatrenie

Mimoriadne núdzové opatrenie AMO

Dňa 03.8.2021 vydala Štátna veterinárna a potravinová správa SR mimoriadne núdzové opatrenie, na základe ktorého poľovníci v ešte neinfikovaných okresoch Slovenska zvýšia odstrel diviakov. Premnožená diviačia zver je totiž hlavnou príčinou šírenia afrického moru ošípaných (AMO). Aktuálne je ním zasiahnutých 29 okresov. V infikovaných okresoch už nie je odstrel vhodný, aby nedochádzalo k plašeniu diviakov do ďalších oblastí, čím sa môže šírenie nákazy ešte urýchliť.

Zároveň odporúčajú chovateľom ošípaných, aby sprísnili hygienické opatrenia vo svojich chovoch. AMO sa prenáša aj na oblečení, prostredníctvom krmiva, či dokonca na dopravných prostriedkoch. Tí chovatelia, korí ešte svoj chov nezaregistrovali, tak môžu naďalej urobiť bez sankcie.

Cieľom je, aby jednotlivé regionálne veterinárne a potravinové správy mali prehľad o tom, kde sa ošípané chovajú a na základe toho zvýšili dohľad.

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Mimoriadne núdzové opatrenia AMO Veľkosť: 3.22 MB Formát: pdf Dátum: 9.8.2021

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.